Historiaa mustissa vihkoissa

Monen vuoden ajan naisklubilaiset kirjoittivat yhdistyksen historiaa mustiin vihkoihin, joita säilytetään nykyään Naisklubin tiloissa Kauppapuistikko neljässä. Moni asia ja tapahtuma on kirjattu näistä vihkoista tähän historiikkiin. Vihkoihin on kirjoitettu erilaisista tapahtumista ja niiden suunnitteluista. Suurin osa kirjoituksista on liittynyt varainhankintaan, joka koski ensin kotitalouskoulua ja myöhemmin Talouskoulua sekä suuria rakennushankkeita: Liesi-taloa ja Pursi-taloa.

Ihan ensimmäistä mustaa vihkoa on kirjoitettu vuosina 1920–1923. Se kertoo Naisklubin klubi-iltojen ja iltamien ohjelmista. Vuosina 1932–1934 vihkoa kirjoitti mustetäytekynällä Hilja Blomqvist. Sen ensimmäisellä sivulla lukee:

"Tämän kyhäyksen tarkoituksena on laatia jonkunmoinen alkuhistoriikki sille yritykselle, joka kerran toteutuneena päätyisi siihen, että tänne Vaasan kaupunkiin pystytettäisiin koti vanhoille naisille.

...Onhan tämmöinen asiapaperi ehkä jonkun verran kiintoisa sitten niille, jotka meidän työtämme jatkavat tästä ja saavat tietää kuinka ja miten sekin työ alkunsa sai."

Historiavihkon täytyttyä lukee viimeisillä sivuilla seuraavaa:

"Tämä meidän päiväkirja on nyt täyteen kirjoitettu, on tultu kannesta kanteen.

....Kun tekee yhteenlaskuja mielialoista, voi sanoa, että loppusummana on iloinen, reipas mieli ollut hallitsevana ja punaisena lankana toivo ja usko, että kerran tulee tuumasta tosi. Se koti välkkyy kangastuksen tavoin mutta ajankohtaa ei vain osaa arvioida. Se toivo kuitenkin kannustaa, että aina tulee löytymään sen verran lähimmäiselleen lämminhenkisiä naisia täällä Vaasassa, jotka kerran vievät tämän asian satamaansa."

Muutoksen tuulia ennakoivat kuivamustekynällä tehtyjen merkintöjen yleistyminen Naisklubin asiakirjoissa. Ensimmäisenä sitä käytti puheenjohtaja Pirkko Molander allekirjoittaessaan vuonna 1960 toimintakertomuksen.

 

Muistelu eräästä Klubin keskusteluillasta

Huhtikuun 16 päivän illassa (vuosiluku puuttuu) Naisklubilla keskusteltiin koulukysymyksestä ja lastenkasvatuksesta. Klubin johtokunta oli kutsunut oppi- ja kansakoulujen opettajia vieraikseen antamalla heille samalla tilaisuuden lausua mielipiteensä ylläoleviin kysymyksiin nähden. Opettajat käyttivätkin vilkkaasti puheenvuoroja klubilaisten saadessa olla melkein äänettöminä kuuntelijoina.

Oli kiintoisaa seurata tätä mielipiteiden vaihtoa ja olihan se opettavaistakin. Klubin naiset istuivat pitkien pöytien ympärillä käsitöineen. Olen laiska klubissa kävijä. Siksipä istuinkin nyt siellä sitä hartaampana. En kutonut enkä kehrännyt, en tehnyt tikkua ristiin. Nautin, kun sain istua niin miessä huoletonna. Annoin katseeni kiertää pitkin naisparvea. Jokaisella heistä oli käsissään työ – kenellä neulomus, kenellä ompelus, kenellä virkkaus. Neula huiski ja hyppyset heiluivat.

Paljon oli uusia kasvoja, monta ennen näkemätöntäkin – kaikki tulisessa touhussa klubin hyväksi. Koetin siinä varastaa oppia vastapäiseltä istujalta. Katselin, miten hän veti kankaasta lankoja pois ja pujotti tilalle uutta mustaa lankaa. Kysyin tyhmyyksissäni, mitä kangasta tuo on ja sain ystävällisen vastauksen, että se on belfastia (f-kirjaimesta en ole varma) ja lanka, joka pujotetaan irrotetun sijaan, on molinelankaa.

Keskustelun välillä saimme kuulla yksin- ja kaksinlaulua. Kauniisti ja hartaudella esitetyt laulut virittivät mielet pyhäiseen tunnelmaan.

Ihailen niitä, jotka jaksavat viikosta viikkoon käydä uskollisesti klubissa. Minä en jaksa. On tullut vanhuus ennen aikojaan. Mutta nuoret puskevat sitä väkevämmin ja nuorethan ovat maan suola vai sanoisinko sokeri? Ehkä kumpaakin. Nyt, kun talouskoulurakennuksen kurkihirret alkavat kohota, kohoaa samassa mitassa varmaan myöskin klubissakävijäin joukko. Ja onneksi olkoon! Jaakkoo on veisannut ylistysvirren tämän rakennuspuuhan johdosta Vaasan Naisklubille. Mitenkähän monta hymniä se vielä synnyttääkään? Sen tulevaisuus on näyttävä.

Kiitos hauskasta, antavasta illasta hänelle, jolta sain kutsun sinne. Piristyin siellä paljon, mutta toisaalta tuntui kuin olisin ollut jotenkin viides pyörä vaunun alla.

Kirjoittanut: (Rouva Jenny Jussila) Katri.

 
< Kesäkuu 2024 >
Ma Ti Ke To Pe La Su
27282930310102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
01020304050607