Talouskoulun oppilaat päiväkodissa harjoittelemassa

Vaasan Talouskoulun lähellä Kauppapuistikko 4:ssä oli Tiklas Oy:n ja Kenkätehtaan yhteinen päiväkoti työntekijöitten lapsille. Äitiyslomat olivat silloin kovin lyhyet ja ihan pieniäkin vauvoja tuotiin hoitoon tähän päiväkotiin. Siellä oli osastot myös seimi-ikäisille sekä tarhaikäisille. Tässä päiväkodissa työskenteli lastenhoitaja Sirkka Koskela vuodesta 1952 aina päiväkodin lakkauttamiseen 1963 asti.

Päiväkotiimme tulivat kaikki Talouskoulun tytöt tutustumaan sekä isojen että pienten lasten hoitoon. Opiskelijat seurasivat hoitotilanteita 3 – 4 tytön ryhminä ja osallistuivat myös käytännön hoitotyöhön. Ohjauksessani olevat tytöt olivat hyvin innostuneita js erittäin motivoituneita ja meillä oli usein yhdessä heidän ja pienokaisten kanssa oikein hauskaa.

     – Vauvalassa lapsen peseminen oli tarkkaa puuhaa eikä sen suorittamista voinut jättää tyttöjen käsiin. He siis seurasivat vierestä, kun pienokainen laskettiin lämpimään veteen kupariammeeseen. Selostin opiskelijoille koko ajan, mitä tein ja miksi esimerkiksi lapsen tukeminen tietyllä tavalla oli välttämätöntä. Tytöt huokasivat, kun käänsin lapsen käsissäni vatsalleen ja jatkoin kylvettämistä. Sanoin tytöille, että lapsi ei saa säikähtää vaan hänen on tunnettava olonsa turvalliseksi ja siksi otteiden tulee olla lujat mutta lempeät.    Tytöt hämmästyivät, kun pesin lapsen kasvot keitetyllä vedellä ja neuvoin heitä pyyhkimään vauvan silmät pehmeällä lapulla ulkonurkasta sisänurkkaan. Vauvan nenän puhdistaminen herätti hilpeyttä opiskelijoissa. He ihmettelivät, miten noin pienen ja pehmeän puikon voi oikein pyörittää ja miten sillä uskaltaa putsata pikkuisen nenän. Tytöt leikkasivat lisää pieniä pesulappuja ja tulivat seuraamaan vauvan kapalointia. Vaipanvaihtoon he usein osallistuivat, samoin syöttämiseen ja nukuttamiseen.

       -Tytöt opiskelivat kukin viikon kerrallaan ohjauksessani vauvalassa, lisäksi he opiskelivat seimi-ikäisten sekä lastentarhaikäisten hoitoa ja ulkoiluttamista, osallistuivat avustajina lasten ruokailuun, leikkeihin, pukeutumispuuhiin ja kaikkeen mahdolliseen, mitä lasten kanssa touhutessa tulee eteen. Tytöt ihmettelivät usein, miten selvisimme lasten kanssa ulkona, kun piha oli todella postimerkin kokoinen eikä leikkivälineitä ollut kuin muutama keinu ja hiekkalaatikko. Monet olisivat halunneet olla pitemmän jakson päiväkodissa, mutta viikkoon oli tyydyttävä.

        -Tapasimme opiskelijoita kuitenkin Talouskoulun upeilla joulupäivällisillä, joille koko päiväkodin henkilökunta kutsuttiin joka joulu. Nautimme pöydän antimista monta tuntia ja sen jälkeen kuuntelimme tyttöjen ihania esityksiä, näin kertoo onnellisia muistojaan lastenhoitaja Sirkka Koskela.

 

 

< Kesäkuu 2024 >
Ma Ti Ke To Pe La Su
27282930310102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
01020304050607