Ohjelmavastuut aakkosjärjestyksen mukaan

Suomalaisen Naisklubin jäsenet olivat päättäneet, että jäsenet tekisivät kaikkensa, että yhteinen hanke vanhainkoti Liesi näkisi päivänvalon. Jatkuva arpavoittojen keräys oli vireillä kaikkina kerhoiltoina. Päätettiin puhaltaa yhteen hiileen, että Liesi joskus hehkuisi. Lisäksi sovittiin, että jäsenet hankkisivat tapaamisiin ohjelmaa sukunimensä aakkosjärjestyksen mukaan. Jokainen jäsen joutuisi siis astumaan vuorollaan areenalle tai hankkimaan esiintyjän tai esiintyjät.  Ajatus sai kannatusta ja niinpä aakkosten alkupään kirjaimilla nimensä aloittavat ryhtyivät töihin.

Aat olivat saaneet iltaansa mukaan esiintymään taiteilija Ingrid Söderströmin, joka oli tehnyt patikkamatkan Pariisista Firenzeen. Seikkailuja tältä matkalta ei ollut puuttunut. Söderström kuvasi värikkäästi ranskalaisen ylhäisön elämää, jota hän oli näet joutunut matkallaan kokemaan toimiessaan erään Ranskan rikkaimpiin kuuluvan perheen hovimestarina. Naisklubin jäsenet seurasivat kiinnostuneina värikästä esitystä. Lopuksi asiaa pohdittiin ja ihmeteltiin rikkaan ylhäisön lojuvaa ja laiskaa elämää, vaikka siihen liittyikin taidetta ja joskus tiedettäkin.

Kun Beet olivat vuorossa, kuultiin Augusta Brummerin kirjallisuusesitelmä Danten tuotannosta. Esitys kesti peräti tunnin, koska Danten pääteos Divina Commedia eli Jumalainen näytelmä ei avaudu aivan hetkessä. Lisäksi lukukatkelmia oli useita. Ohjelmassa kuultiin myös hanurimusiikkia, laulua ja muutamia pakinoita. Illan päätteeksi kyseltiin tulevan illan suunnitelmista, koska kaikki tuntuivat olevan innostuneita uudesta ideasta tehdä ohjelmaa. Mitään ei kuitenkaan paljastettu.

F-kirjaimella alkavien vuorolla naiset kokivat yllätyksen: iltaan saapuikin mies, joka kertoi, että oli koonnut rohkeutta tätä iltaa varten voidakseen esittää asiansa. Etelä-Pohjanmaan matkailuyhdistyksen edustaja Jarl Hällström korosti, että vaikka mistä aloitteesta tai asiasta oli kysymys, niin oli tuiki tärkeää saada naiset mukaan toimintaan. Niinpä hän toivoi, että Naisklubin jäsenet tulisivat mukaan, koska tarkoituksena oli perustaa matkailuyhdistys Vaasaan. Asia todettiin tärkeäksi ja päätettiin ottaa käsiteltäväksi myöhemmin.

H-kirjaimen kohdalla jäsenten odotukset olivat korkealla, sillä Hoot olivat luvanneet jotain ainutlaatuista. Ohjelman aluksi Talouskoulun oppilaat marssivat sisään Suomen liput käsissään Siniristilippumme-laulun kaikuessa Tyyne Hasen johtaman kuoron esityksenä. Tunnelma oli siis viritetty. Ilta jatkui monin isänmaallisin esityksin ja yhteislauluin. Kaikkialla huoneessa oli sinivalkoisia värejä ja pienoislippuja. Johtajatar Reetta Heiskanen kertoi innostavasti käynnistään Helsingin messuilla sekä teatterissa. Lisäksi hän selosti Joensuun Martta-yhdistyksen perustaman talouskoulun vihkiäistilaisuutta. Kerho-lehteäkin luettiin niin pitkästi, että osa jutuista täytyi jättää seuraavaan kertaan. Yleisömenestys illassa oli erinomainen, ja erään jäsenen kertoman mukaan Lieden arpajaispuuha on saanut pyörät alleen. Toimikunta on kokoontunut suuren innostuksen vallassa. Raudat ovat ahjossa ja niitä tulee nyt vaan kohennella.

Iit ja Jiit tekivät yhteistyötä. Aluksi kuultiin pianomusiikkia, sitten Linnankosken Rooman mies esitettiin voimakkaasti ja vaikuttavasti. Illan piristys oli Vaasan Jaakoon pakina hänen Härmän matkastaan. Upea murre-esitys nauratti jäseniä. Näyttämölle kipaisivat näyttelijät esittämään Seere Sarion kirjoittaman näytelmän, jolle jäsenet antoivat nimen Milloinka mies nyyhkyttää? Naisliiton keskusjohtokunnan jäsen esitti mietittäväksi, voiko perheellinen nainen lähteä mukaan työelämään. Esitys aiheutti vilkkaan keskustelun puolesta ja vastaan. Mitään pakkolakeja yksikään jäsen ei kannattanut, koska aina oli kyseessä taistelu leivästä. Naisklubilaiset pitivät iltaa todella onnistuneena ja halusivat jatkaa keskustelua illan aiheesta.

Vera Karp aloitti Eino Leinon Oma syymme -runolla illan, jonka olivat järjestäneet Koot. Näytelmäksi oli valittu Korpraalin housut, jonka esittivät Talouskoulun tytöt. Selostaja mainitsee lehtiartikkelissaan, että tytöt esittivät myös maskuliiniset osat. Kerho-lehti oli kiinnostuksen kohteena samoin Naistenmessut, jollaiset Naisklubin jäseniä pyydettiin järjestämään. Ajateltiin, että tulossa olevat Lottain markkinat veisivät kiinnostuneet näiltä messuilta. Siksi päätettiin ottaa yhteyttä maamiesseurojen naisjärjestöihin ja Martta-yhdistyksiin ja yhtyä kevätkaudella asian tiimoilta tositoimiin. Hanna Kivinen valtuutettiin ottamaan ideoita vastaan.

L-kirjaimella nimensä aloittavat olivat saaneet illan riemuksi taiteilijaparin, joka kertoi esiintyneensä maailman suurkaupungeissa, mm. Laihialla ja niittäneensä siellä valtavasti laakereita upeilla lausuntaesityksillään. Molemmat taiteilijat väittivät olevansa lähes kuuroja eikä näkökään ollut paras mahdollinen, mutta esitys sai yleisön nauramaan sydämen pohjasta. Iloa riitti myös mandoliinin soittajan musisointia seuratessa, koska mandoliinia ei näkynyt missään. Molemmat esitykset jouduttiin toistamaan, niin runsaasti ne saivat innokkaita ihailijoita. Talouskoulun tytöt olivat luoneet näytelmän Sekatavarakaupassa ja kyllä siellä olikin sekaista. Ilta päättyi reippaissa merkeissä.

R-kirjaimella sukunimensä aloittavia ei näkynyt klubi-illassa paikalla, joten päätettiin pärjätä ilman. Keskustelua riitti ja se keskittyi pääasiassa vanhainkodin rahastoa kartuttaviin arpajaisiin. Välillä klubilaiset lauloivat Vaasan marssin ja sitten Savolaisten laulun ynnä muita maakuntalauluja. Illan päätteeksi juuri runokurssilta tullut jäsen lausui Runebergin päivän kunniaksi runon Sandels. Ilta päättyi yhteisesti laulettuun Sotilaspoika-marssiin.

Kun oli S-kirjaimella nimensä aloittavien vuoro tehdä ohjelmaa maanantai-iltaan, kokivat klubin naiset jälleen yllätyksen: kulttuurinautintojen sijaan tarjottiinkin suussa sulavia ässiä. Osa söi innoissaan lähes kymmenen ässää! Kiitokset nautintojen jakajille olivat unohtuneet ja niitä asiasta myöhemmin kirjoittanut halusi välittää kaikille ässiä leiponeille jokaiselta klubilaiselta, joka huuliaan nuoleskellen oli lähtenyt yhteisestä maanantai-illasta. Muutakin ohjelmaa oli iltaan järjestetty, mutta tekstin kirjoittaja oli niin ässien lumoissa, että unohti kertoa ohjelmien sisällöstä.

Veet olivat viimeisinä ohjelmavuorossa. Musiikilla aloitettiin ja sen jälkeen kuunneltiin Aini Voipion kirjoittaman kodin kasvatustyöstä kertovan kirjan esittely. Kirja herätti runsaasti mielipiteitä ja todettiin, että lasten kasvattaminen oli todella vaativa tehtävä ja että tämä esitelty kirja pitäisi saada jokaisen äidin käteen auttamaan vaikeassa kasvatustehtävässä. Samana iltana todettiin, että ”pokstavit” on nyt käsitelty loppuun. Lisäksi todettiin myös, etteivät kaikki olleet kovin innokkaita tulemaan mukaan esiintymisiin, vaikka oma sukunimi olisikin sitä edellyttänyt. Silti oltiin iltojen antiin tyytyväisiä ja päätettiin, että seuraavina maanantai-iltoina keskitytään esiintymään maakunnittain. Sovittiin, että eteläpohjalaiset saisivat aloittaa esiintymisellään helmikuun viimeisen klubi-illan, koska heitä oli kaikkein eniten.

 

 

 
< Huhtikuu 2024 >
Ma Ti Ke To Pe La Su
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405
06070809101112

TAPAHTUMAT

kaikki tapahtumat